
Czary ryż
W dobie globalizacji wiele nawyków żywieniowych przejmujemy od mieszkańców innych kontynentów. Dzięki sklepom internetowym mamy dostęp do egzotycznych produktów, które jeszcze 10 lat temu były niedostępne. Jednym z nowo odkrytych skarbów jest czarny ryż. W Chinach uprawiany od setek lat, początkowo tylko dla cesarzy, w Europie święci tryumfy od kilku lat. Czarny ryż ma delikatny orzechowy smak, 100 g suchego produktu zawiera 378 kcal. Ostatnie badania dowodzą, że zawiera więcej antocyjanów niż jagody i borówki amerykańskie. Antocyjany mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające. Wspomagają mocne naczynia krwionośne, oczyszczają krew ze złego cholesterolu, zapobiegają otyłości, łagodzą objawy Alzheimera oraz są uznane za związki przeciwnowotworowe. Czarny ryż zawiera dodatkowo dużo żelaza, jest zalecany osobom z anemią. Jest też źródłem witamin E i z grupy B, magnezu, cynku i wapnia. Jedzenie czarnego ryżu łagodzi objawy u alergików i astmatyków. Może być spożywany w formie ugotowanej, ale także jako otręby lub mąka.
Podobne artykuły
Jakie minerały są najważniejsze dla zdrowia kości?
Najważniejsze minerały dla zdrowia kości Zdrowe kości są kluczowe dla utrzymania ogólnej kondycji organizmu. Wiele minerałów odgrywa istotną rolę w...
Suplementacja witaminy D – ile jej potrzebujemy?
Suplementacja witaminy D – ile jej potrzebujemy? Wprowadzenie Witamina D, zwana potocznie "witaminą słoneczną", odgrywa kluczową rolę w wielu procesach...
Probiotyki w diecie – dlaczego są kluczowe dla zdrowia jelit?
Dlaczego probiotyki są kluczowe dla zdrowia jelit? 1. Rola probiotyków w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej Probiotyki to korzystne mikroorganizmy, które...
Czy warto stosować adaptogeny? Działanie i zastosowanie.
Czy warto stosować adaptogeny? Adaptogeny to grupa roślinnych substancji, które od wieków są wykorzystywane w celu zwiększenia odporności organizmu na...
Suplementy na poprawę koncentracji i pamięci – co wybrać?
Suplementy na poprawę koncentracji i pamięci – co wybrać? W dzisiejszym świecie, pełnym informacji i bodźców, wiele osób boryka się...
Kolagen w diecie – dlaczego jest ważny i jak go suplementować?
Dlaczego kolagen jest ważny dla naszego organizmu? Kolagen jest jednym z najważniejszych białek w naszym organizmie, stanowiącym około 30% całkowitej...