Czary ryż

W dobie globalizacji wiele nawyków żywieniowych przejmujemy od mieszkańców innych kontynentów. Dzięki sklepom internetowym mamy dostęp do egzotycznych produktów, które jeszcze 10 lat temu były niedostępne. Jednym z nowo odkrytych skarbów jest czarny ryż. W Chinach uprawiany od setek lat, początkowo tylko dla cesarzy, w Europie święci tryumfy od kilku lat. Czarny ryż ma delikatny orzechowy smak, 100 g suchego produktu zawiera 378 kcal. Ostatnie badania dowodzą, że zawiera więcej antocyjanów niż jagody i borówki amerykańskie. Antocyjany mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające. Wspomagają mocne naczynia krwionośne, oczyszczają krew ze złego cholesterolu, zapobiegają otyłości, łagodzą objawy Alzheimera oraz są uznane za związki przeciwnowotworowe. Czarny ryż zawiera dodatkowo dużo żelaza, jest zalecany osobom z anemią. Jest też źródłem witamin E i z grupy B, magnezu, cynku i wapnia. Jedzenie czarnego ryżu łagodzi objawy u alergików i astmatyków. Może być spożywany w formie ugotowanej, ale także jako otręby lub mąka.

Previous post Trening siłowy jak go zrobić?
Next post Wszystko o BCAA