Czary ryż
- 1203 Views
- Redaktor uksolimp.pl
- 25 kwietnia 2020
- Wszystko o suplementach diety
W dobie globalizacji wiele nawyków żywieniowych przejmujemy od mieszkańców innych kontynentów. Dzięki sklepom internetowym mamy dostęp do egzotycznych produktów, które jeszcze 10 lat temu były niedostępne. Jednym z nowo odkrytych skarbów jest czarny ryż. W Chinach uprawiany od setek lat, początkowo tylko dla cesarzy, w Europie święci tryumfy od kilku lat. Czarny ryż ma delikatny orzechowy smak, 100 g suchego produktu zawiera 378 kcal. Ostatnie badania dowodzą, że zawiera więcej antocyjanów niż jagody i borówki amerykańskie. Antocyjany mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające. Wspomagają mocne naczynia krwionośne, oczyszczają krew ze złego cholesterolu, zapobiegają otyłości, łagodzą objawy Alzheimera oraz są uznane za związki przeciwnowotworowe. Czarny ryż zawiera dodatkowo dużo żelaza, jest zalecany osobom z anemią. Jest też źródłem witamin E i z grupy B, magnezu, cynku i wapnia. Jedzenie czarnego ryżu łagodzi objawy u alergików i astmatyków. Może być spożywany w formie ugotowanej, ale także jako otręby lub mąka.

- 15 kwietnia 2022
Czy warto stosować suplementy?
- 5 marca 2022
Suplementacja naturalna a syntetyczna
- 23 lutego 2022
Kofeina w suplementacji
- 29 stycznia 2022
Czy warto stosować suplementy?
Suplementacja naturalna a syntetyczna
Kofeina w suplementacji
Jak dawkować suplementy?
Jak mądrze kupować suplementy?
Suplement dopasowany do celu
Jakie suplementy powinny zażywać osoby często trenujące?
Komu preferuje się takie suplementy?